LUX publikuauhind 2024. Tasuta Euroopa väärtfilmid 16.-26. jaanuarini

Vaata tasuta Euroopa parimat kino ning anna oma hinnang.


16.- 26. jaanuarini on kinol Artis hea meel tuua ekraanile tänavuse LUXi PUBLIKUAUHINNA 2024 viis finalisti.
Kõik filmid linastuvad kahel õhtul ja on publikule TASUTA. Tuleb ainult pilet võtta, sest kohtade arv on piiratud.

PS! Kõik filmid linastuvad eestikeelsete subtiitritega!
PS! "Savvusanna sõsarad" linastub ainult eesti keeles!
Tule saa osa parimatest Euroopa linateostest! Ära unusta filme hinnata: https://luxaward.eu/et

2024. aasta Euroopa kinopubliku auhinnale LUX kandideerib viis filmi: "20 000 liiki mesilasi", "Langenud lehed", Adamanti pardal", "Savvusanna sõsarad" ja "Õpetajate tuba". Kõik filmid linastuvad alates 16. jaanuarist kinos Artis täiesti TASUTA.

Avalda arvamust ja osale LUXi publikuauhinna võitja valimisel: hinda viit kandidaatfilmi ühe (halb) kuni viie tärniga (suurepärane). https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/et/

Hääleta enne 2024. aasta märtsi, sest võid võita mitmesuguseid põnevaid auhindu, sealhulgas reisi Euroopa Parlamenti LUXi auhinnatseremooniale, kus saad kohtuda kandidaatfilmide režissööride ja meeskondadega.
Nominendid on:
🔹„20000 liiki mesilasi" [20.000 especies de abejas] (Estibaliz Urresola Solaguren) draama
Hispaania

Hiilgava rolli eest Berliini filmifestivalilt Hõbekaru koju viinud Sofía Otero mängib lummavas filmis kaheksa-aastast last, kes identifitseerib end vastassugupoolena ja tunneb võõristust oma sünninime Aitor vastu. Niisiis püüab ta hüüdnime Cocó taha varjudes suvel maakohas pere ja sõprade abil nii ennast kui ka naiselikkust tervikuna paremini mõista. Kuid see pole nii lihtne, kui täiskasvanudki marineerivad veel kunagistes minevikuprobleemides.
Seansid toimuvad:
20.01 kell 19.00
24.01 kell 19.00

Film linastub ainult eestikeelsete subtiitritega!
🔹„Langenud lehed" [Kuolleet lehdet] (Aki Kaurismäki) draama, komöödia
Soome/Saksamaa

Kaks üksikut inimest Helsingi linnas – Ansa (Alma Pöysti) ja Holappa (Jussi Vatanen) – jäävad üheaegselt ilma oma mõttetutest töökohtadest. Tulevik paistab tume, kuid nende juhukohtumine karaokebaaris annab mõlemale õhkõrna lootuse, et nende elus võib midagi ka hakata hästi minema. Teekond armastuseni on aga käänuline ja takistusi täis.

See võib kõlada nagu ühe lääge romantilise draama kirjeldus, aga Aki Kaurismäe filtri läbi on see üks vaimustavalt vaimukas, aga kuni skeletini lihtne lugu inimeseks olemise olulisusest ka kõige keerulisemates olukordades.

„Langenud lehed“ on Kaurismäe tagasipöördumine ta 1980ndate aastate nn. töölistriloogia juurde, mida iseloomustab just lugude ja inimeste lihtsus, aga stilistiliselt on Kaurismäe maailm siin veelgi enam paigas: dekoratiivsed-teaterlikud võttekohad, summutatud, aga värvirohke koloriit, ja rohkem koomilisi dialoogikilde kui kunagi varem. Aki Kaurismäki on tagasi täielikus tippvormis.

„Langenud lehed“ esilinastus tänavuse Cannes’i filmifestivali võistlusprogrammis ja võitis ka Žürii auhinna (Prix de jury). Lisaks läks iga-aastane mitteametlik parima koerrolli preemia neljajalgsele näitlejale Almale.
Seansid toimuvad:
19.01 kell 19.00
23.01 kell 19.00

Film linastub ainult eestikeelsete subtiitritega!
🔹„Adamanti pardal" [Sur l'Adamant] (Nicolas Philibert) dokumentaalfilm
Jaapan/Prantsusmaa

Dokumentaalfilm räägib ainulaadsest hooldekodust. Pariisi südames Seine'i jõel ujuv ehitis on koht vaimsete häiretega täiskasvanutele, kus aeg seisab. Film kutsub oma vaatajaid pardale kohtuma asutuse patsientide ja hooldajatega, tänu kellele keskus püsib.

Prantsuse režissööri Nicolas Philibert'i dokumentaalfilm “Adamanti pardal” jutustab ainulaadsest päevakeskusest, mis tegutseb Pariisi südames Seine'i jõel hulpival laeval. Keskus toetab psüühikahäiretega täiskasvanuid, aitab neil taastuda ja tuju üleval hoida.
Seansid toimuvad:
21.01 kell 19.00
25.01 kell 19.00

Film linastub ainult eestikeelsete subtiitritega!
🔹„Savvusanna sõsarad" (Anna Hints) dokumentaalfilm
Eesti/Prantsusmaa/Island

Esimese Eesti dokumentaalfilmina maineka Sundance´i  filmifestivali võistlusprogrammis esilinastunud ja seal maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammi parima režissööri preemia võitnud „Savvusanna sõsarad“ on kaasaegne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad.

Film tutvustab ka Vana-Võromaa suitsusauna kombestikku („savvusanna kombõ“), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.
Seansid toimuvad:
16.01 kell 19.00
26.01 kell 19.00

Film linastub eesti keeles, subtiitrid puuduvad.
🔹„Õpetajate tuba" [Das Lehrerzimmer] (Ilker Çatak) draama
Saksamaa

Clara on noor õpetaja, kes soovib teha kõik õigesti. Kõik tundub minevat plaanipäraselt. Seitsmenda klassi õpetamine on igati jõukohane ja tal on õpilastega hea kontakt. Asjad lähevad aga allamäge, kui koolis toimub rida vargusi ning kahtlustatakse Clara õpilast. Õpetaja otsustab tõe välja selgitada, aga leiab end korraga keerulisest olukorrast, kus lisaks õpetajate tülidele tuleb rinda pista ka lapsevanemate ja kolleegidega, kes ei jaga tema õilsaid vaateid. Režissöör İlker Çatak on suutnud suurepäraselt välja tuua kooli kui ühiskonna minimudeli, kus erinevad väärtused põrkuvad ning võivad muutuda lausa plahvatusohtlikuks. „Õpetajate tuba“ on peetud selle aasta üheks paremaks filmiks, mis on juba võitnud mitmeid olulisi auhindu. Saksamaa esitas filmi ka Oscari nominendiks.
Seansid toimuvad:
17.01 kell 19.00
22.01 kell 19.00

Film linastub ainult eestikeelsete subtiitritega!


LUX publikuauhinna kohta rohkem infot leida: https://luxaward.eu/et

Leia üritus ka FACEBOOKIST!